Çanakkale, ülkemizin kuzeybatısında yer almakta olup; bir taraftan Doğu Trakya bölgesi, diğer taraftan da Gelibolu Yarımadası toprakları üzerinde yer almaktadır. Çanakkale toprakları hem Ege Bölgesi’nde hem de Marmara Bölgesi’nin sınırları içinde yer almaktadır. Kuzeyden Korudağı ve Marmara denizi, Güney’den Ege Denizi, batıda Saros Körfezi ve Ege Denizi, doğuda ise Kazdağları ve uzantıları ile çevrilidir. Aynı zamanda, Güneydoğu’da Balıkesir ve batıda Tekirdağ ile komşudur. Çanakkale, ülkemizin Anadolu ve Trakya toprakları sınır oluşturmakla beraber; Akdeniz ve Karadeniz arasında yer alan iki doğal su yolunun birisine sahiptir. Kısaca ifade etmek gerekirse; Çanakkale, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran boğaz olan Çanakkale Boğazı’nın çevresinde yer almaktadır. Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, hemen aşağısında bulunan Tavşan Adaları ve Bozcaada Çanakkale’ye bağlıdır.
Çanakkale Coğrafi Konumundan Kaynaklanan Özellikleri
Çanakkale topraklarının %40’ı dağlar, %41.2’si alçak ve yüksek ovalar, %14.8’i de ovalardan oluşmuştur. Çanakkale topraklarındaki ovalar, akarsu ağızlarında bulunmakla beraber, aynı zamanda geniş tabanlı vadilerde yer almaktadır. Çanakkale’nin, Anadolu Yakası’nda kalan topraklarında Bayramiç Ovası, Karabiga ve Biga ovaları, Ayvacık Ovası, Ezine Ovası, Umur Bey Ovası gibi ovalar yer alırken; Avrupa Yakası’nda kalan Gelibolu Yarımadası’nda ise Yalova Ovası, Kilye Ovası, Kabak Ovası ve Cumali Ovası yer almaktadır. Çanakkale topraklarında kalan ovalar, Kara Menderes Çayı, Bayramiç Deresi, Sarıçay, Tuzla Çayı, Kavak Çayı, Gönen çayı ve Burgaz Çayı tarafından sulanır. Çanakkale ilinin mevcut konumu nedeniyle, çok çeşitli iklimler gözükmektedir. Geçiş iklimi özellikleri bulunduran Çanakkale’de, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimi arasında yer alan, Marmara iklimi görülmektedir. %54’ü ormanlarla örtülü olan Çanakkale topraklarında, kocayemiş, mersin, defne, keklik gibi Akdeniz iklimine özgü bitki toplulukları görüldüğü gibi; kıyıdan içeriye doğru sokuldukça daha değişik bitki örtüleri görülmektedir. Bu durum Çanakkale ormanlarının karışık bitki topluluklarından oluşması ile alakalı bir durumdur. Çanakkale topraklarında yer alan ormanlar çok çeşitli ağaç türlerinden oluşmaktadır.
Çanakkale Jeopolitik Önemi
Çanakkale Boğazı, fiziki ve coğrafi olarak İstanbul Boğazı’na benzer özellikler göstermesine rağmen; ekonomik faaliyetler, turizm, nüfus, ulaşım ve yerleşme açısından, büyük farklılıklara sahiptir. Çanakkale, Çanakkale Boğazı nedeniyle jeopolitik açıdan oldukça büyük öneme sahip olduğu için, bu topraklarda hüküm kurmuş olan tüm medeniyetler zamanında, her zaman önemli bir yere sahip olmuştur.
Bir yanıt bırakın