Çanakkale Kültürel Miraslar

Çanakkale topraklarına girdiğiniz ilk andan itibaren, kültürel miras farkına varmadan etrafınızı sarar. Binlerce yıl önce yaşanan antik çağdan bu yana, dünya tarihinde en önemli şehirlerden biri olan Troya burada yer alır. Bunun dışında Assos, Maydos, Priapos ve Parion gibi birçok antik kent bu topraklarda yer alıp; birçok kültürel mirası bu topraklarda yaşatmıştır. Daha sonraları Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu bu topraklarda hüküm sürerek; şehrin kültürel mirasına sayısız katkıda bulunmuşlardır. Tüm tarih boyunca bu coğrafyada yaşayan Rumlar, Çerkezler, Yahudiler, Boşnaklar, Ermeniler, Yörükler ve daha nice millet kendilerinden bir parçayı buraya miras olarak bırakmış ve Çanakkale topraklarında çok kültürlü bir mirasın oluşmasını sağlamışlardır.

 

Çanakkale’de Kültürel Miras Örnekleri

Çanakkale’nin yöresel yemekleri, halk oyunları, el sanatları, yöresel giysileri, tekerlemeleri, bilmeceleri, ninnileri, manileri her biri ayrı bir kültürel miras olmakla beraber, günümüze kadar ulaşmıştır. Tarih boyunca sayısız kişi tarafından yönetilen, sayısız kişiye ev sahipliği yapan bu coğrafyada, en eski antik çağlardan bu yana kişilerin isimlerinin hatırlanması bile, kültürel miras yoluyla bugünlere falan getirilen birçok şey varlığını sürdürmekte olduğunun kanıtıdır. Örneğin;  yöreye özgü olan ovmaç çorbasının tarifi, bu yemeğin nasıl veya hangi usule göre pişirilmesi gerektiği, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan ve bu çok kültürlü yapıların bir arada sorunsuz bir şekilde yaşadığı Çanakkale’de kültürler birbirlerinden etkilenmiş olup; kendilerine ortak değerler belirlemişlerdir. Geçmişten bugüne nesiller aracılığıyla taşınan bu kültürel mirasların, bir arada yaşanan başka bir topluluktan alınmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durum, birbirinden farklı toplulukların, farklı kültürlere sahip olmalarına rağmen nasıl bir arada yaşadıklarını gösteren en iyi örneklerden biridir.

Çanakkale’de Kültürel Miras

Çanakkale’de sahip olduğu kültürel mirası anlatmak için kelimeler yeterli olmamaktadır. Ülkemizde yaşayan herkesin, mutlaka Çanakkale’ye gelip bunu kendi gözleriyle görmesi gerekmektedir. Bir tarafta Kurtuluş Savaşı’na tanıklık eden toprakları, şehitlikleri, anıtları ziyaret edebilirken diğer tarafta binlerce yıl öncesinden kalma antik şehirleri ziyaret edebilirsiniz. Şehrin diğer bir tarafında doğal güzellikler sizi büyülerken ve aynı zamanda Bozcaada, Gökçeada gibi turistik tatil yerlerinde keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Çanakkale’nin kültürel mirasını öğrenmek istiyorsanız; mutlaka Çanakkale’ye gelip gözlerinizde görüp ruhunuzla hissetmelisiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*